Zanimljivosti

Sitno - spomenak mista poljičkogEnglish

 

crvena1.gif (970 bytes)

Smještaj

crvena1.gif (970 bytes)

Povijest

crvena1.gif (970 bytes)

Crkve

crvena1.gif (970 bytes)

Prezimena

crvena1.gif (970 bytes)

Telefoni

crvena1.gif (970 bytes)

Linkovi

crvena1.gif (970 bytes)

Posveta

 

PLANINA MOSOR

Vickov stup (1329 m)

Planinarski dom "Umberto Girometta"

Pogled na Split i Kaštelanski zaljev s Vickova stupa

 • Kičma Poljica, krševiti Mosor, je jedna od najpopularnijih planina Dalmacije. Planinarski dom "Umberto Girometta" (900 m) omiljeno je izetište brojnih Splićana, a nazvan je po prof. Umbertu Girometti (1883-1939), popularnom predsjedniku Planinarskog društva "Mosor", zaslužnom za izgradnju. Dom je prostrana jednokatnica zidana kamenom, a elektrificiran je od 1967. godine. Vodovod i praonice s tuševima opskrbljuju se s obližnjeg izvora Ljuvač, kojeg spominje već Andrija Kačić Miošić, u svom "Razgovoru ugodnom", kao vrutak hladne vode.
  Vickov stup (1325 m) ima oblik deseterokuta, sastavljen je od željeznih ploča, sa šiljatim vrhom, postavljen na betonsku podlogu i pričvršćen čeličnim stegama. Promjer mu je 2 m. Unutar stupa su klupe za odmor i upisna knjiga. Vrata su i prozori u brodskom stilu. Podigla ga je planinarska sekcija SD "Arsenal" 1952, a obnovio PK "Split" 1972. Stup predstavlja vrlo privlačnu točku jer njegov položaj, iako nije na najvišem vrhu, omogućava širok vidik na srednjodalmatinske otoke, unutrašnjost Dalmacije i Hercegovine.
  Osobito je zanimljiv pogled na drugu stranu planine, na strahovit krš oko Jabukovca i preko njega na Sinjsko polje.

ZVJEZDANO SELO MOSOR

Kupola zvjezdarnice na Makirini

Zvjezdarnica na Makirini

Pogled s Makirine na crkvu sv. Klimenta

 

 

 

 

Paraglider sa Zvjezdanog sela nadlijeće Višak

 

 • Zvjezdano selo Mosor, na 700 metara visokom obronku Makirina, uskoro bi trebalo postati mjesto gdje će se okupljati, učiti i raditi svi oni mladi ljudi koji bi htjeli postati astronomi, radioamateri, meteorolozi ili jednostavno izletnici koji bi tu i tamo protegli noge do Zvjezdarnice poviše Sitna Gornjeg. Glavni pokretač čitave ideje bio je prvi predsjednik Društva astronoma i autor zvjezdarnice Predrag Sertić. Njegova tragična smrt u prometnoj nesreći, i to baš na zadatku za Astronomsko društvo, ali i doba rata i poraća, vjerojatno su najveći krivci što zvjezdarnica još uvijek nije dovršena. Ali bit će uskoro, i to u prvom redu zahvaljujući Dragi Sertiću, ocu pokojnog Predraga.
  U prizemlju zgrade koja je još uvijek u izgradnji nalaze se četiri spavaonice sa sanitarnim čvorovima te dnevni boravak, a na prvom katu je velika polivalentna dvorana, šest metara velika kupola i promatračka terasa s koje puca izvanredan pogled na vizuru Splita i malih sela po obroncima Mosora. Kad je lijepo vrijeme može se vidjeti i otok Jabuka.
  Na ovoj lokaciji na Makirini bi prostor za gradnju nacionalnih etničkih kuća trebali dobiti i gradovi prijatelji Splita, što objašnjava romantični naziv Zvjezdano selo. A onda bi, procvate li na Mosoru i takva međunarodna ponuda, u Selu ljubitelji prirode uredili i botanički vrt s ljekovitim biljem. (izvadak iz Slobodne Dalmacije, 21. siječnja 2000. godine)

MOSORSKA GUŠTERICA

Mosorska gušterica

 • Na padinama Mosora, na visinama iznad 700 m, živi zanimljiva i malobrojna mosorska gušterica (Archacolacerta mosorensis).

SPORTSKI CENTRI

Sitnjanska Kantrida

 • Sportski centar u Sitnu Donjem izgrađen je u starom kamenolomu, te okružen njegovim strmim zidovima s tri strane. U tijeku je i izgradnja sportskog centra u Sitnu Gornjem.

FILM - Cesta duga godinu dana (La strada lunga un anno)

Scena sa snimanja filma "Cesta duga godinu dana"

Scena sa snimanja filma.

Scena iz filma "Cesta duga godinu dana"

Scena iz filma, snimljena ispod
crkve sv. Luke.

 • Na prostoru Sitna 1958. godine je sniman poznati hrvatsko-talijanski film Cesta duga godinu dana (La strada lunga un anno - režija: Giuseppe De Santis). To je prvi hrvatski film nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma. Film obuhvaća sudbine nekoliko obitelji i niza pojedinaca koji žive u zabačenom planinskom selu. Stanovnici tog sela odluče vlastitim snagama sagraditi cestu koja bi ih povezala sa svijetom. Izgradnja ceste trajala je godinu dana, uz mnoge zaplete ljubavnog i socijalnog karaktera.

WINNETOU i OLD SHATTERHAND

Winnetou i Old Shatterhand u sceni iz filma

Pierre Brice kao Winnetou snimljen nad kanjonom rijeke Zrmanje

 • U ranim šezdesetima Winettou i Old Shatterhand su debitirali na velikom ekranu. Od 1962. do 1968. godine snimljeno je sedam filmova u kojima su glumili Pierre Brice kao hrabri Winnetou i Lex Barker kao Old Shatterhand. Filmovi rađeni prema romanima Karla Maya, oduševili su prekrasnim scenama prirodnih ljepota snimljenih u Paklenici, na Plitvičkim jezerima, na Kornatima (Srebreno jezero), te na rijekama Krki, Zrmanji i Cetini. Ostali članovi glumačke ekipe su bili i Elke Sommer, Herbert Lom i Klaus Kinski.
  Zanimljivo je napomenuti da su neke scene iz ovih filmova snimljene i na krškom pejzažu Sitna, uz sudjelovanje brojnih Sitnjana kao statista.

 

 

 

 

Smještaj | Povijest | Crkve | Prezimena | Telefoni | Linkovi | Posveta

 

 

 

 

 

Sitno - spomenak mista poljičkogVrh

 

sitno,zanimljivosti,nogomet,kantrida,sport,mosor,gusterica,cesta,strada