Crkve Sitno - spomenak mista poljičkogEnglish
crvena1.gif (970 bytes) Smještaj
crvena1.gif (970 bytes) Povijest
crvena1.gif (970 bytes) Prezimena
crvena1.gif (970 bytes) Zanimljivosti
crvena1.gif (970 bytes) Telefoni
crvena1.gif (970 bytes) Linkovi
crvena1.gif (970 bytes) Posveta
Sveti Klement
Sveti Klement Sveti Klement Sveti Klement
Nadmorska visina: 502 m
Ova romaničko-gotička crkva smještena je podno Mosora i spomenik je kulture. Pregrađivana je nekoliko puta. Najstariji dio iz 12. stoljeća jest lađa današnje crkve s po tri niske i duboke udubine i poluoblim svodom. Ta romanička crkva proširena je u 14. stoljeću pročelnim otvorenim trijemom i malim trijemom na sjeveru. Početkom 15. stoljeća crkva je proširena osmerostranim svetištem s kupolom i po tom svetištu ona predstavlja zanimljiv tip crkve na koju se odrazio upliv antičkog na srednjovjekovno graditeljstvo u Dalmaciji, u ovom slučaju upliv Dioklecijanova mauzoleja u Splitu. Nakon toga je uzdignuta prostorijom gotičkog stila nad romaničkom lađom crkve, u koju se ulazi pobočnim stepenicama, s vratima koja su pripadala ranijoj crkvi. Vrh pročelja je zvonik na preslicu s gotičkim prelomljenim lukom koji je također prenesen iz starijeg zdanja. Gornji dio je najvjerojatnije nadgrađen da bi se dobilo što više prostora i da se iz njega mogu pratiti obredi u svetištu.

Starodrevna crkva sv. Klementa u Sitnome bijaše općepoljička i kao zavjetno svetište (narod joj je davao naziv Sv. Kliment prokurator svih crkava). K njoj su za blagdan zaštitnika (23. studenog) i nedjelju poslije blagdana u velikom broju dolazili Poljičani i drugi vjernici, čak iz daleke Bosne. Molili su za zdravlje svoje i svoga blaga, osobito tegleće stoke, koju su sa sobom vodili i njome obilazili oko svetišta. To potvrđuje mnoštvo zavjetnih darova, većinom od srebra, do danas sačuvanih, a od više njih salivena je velika kandela i križ sv. Klementa.
Ova je crkva bila stoljećima kulturno žarište poljičke glagoljaške pismenosti, jer se u njoj pisao i prepisivao poštovani "Poljički statut". Ono je za duga stara vremena, prije otvaranja glagoljaškog sjemeništa u Priku, bila škola za đake, buduće kancelire, vikare i pope glagoljaše.
Svetište sv. Klementa se nalazi na izvanrednom položaju, skriveno između Mosora i Makirine, nedaleko od Splita, odakle se moglo motriti na venecijanske lađe, a isto tako i izbjeći turske zulume.

Presveto Trojstvo
Presveto Trojstvo Presveto Trojstvo Presveto Trojstvo
Nadmorska visina: 290 m
Župska crkva u Sitnu Donjem, građena od kamena početkom ovog stoljeća (dovršena 1905. godine). Nalazi se iznad Jasenova, a iznad nje je i smješteno novo župsko groblje. Prije nekoliko godina je sagrađen i zvonik, no zbog nedostatka sredstava još nije dovršen.
Sveti Luka
Sveti Luka Sveti Luka
Nadmorska visina: 496 m
Župska crkva u Sitnu Gornjem, smještena podno Makirine u prekrasnoj šumici. Prema austrijskim mjerenjima od prije I. svjetskog rata nalazi se na nadmorskoj visini od 498 m.
Sveti Ivan
Sveti Ivan
Nadmorska visina: 349 m
Ovaj predio Sitna se prije u povijesti zvao Lipopir, a kako usmena predaja kaže, tu su Francuzi, kad su pokorili Poljica, za odmazdu mnoge objesili. Vješala, odnosno višala, su mnogo vremena ostala kao opomena. Odatle je nastalo ime Višak, a zaboravilo se staro ime Lipopir. Tu se nalazi dosta velika kapela svetog Ivana Krstitelja, preuređena, ograđena zidom, a unutar se goje čempresi i mladi hrastovi.
Gospe od zdravlja
Gospe od zdravlja Gospe od zdravlja
Nadmorska visina: 280 m
Kapela je smještena je iznad Jasenova, popravljena i urešena. To je zavjetna crkvica, u koju vjernici rado navraćaju nedjeljom u poslijepodnevnim satima, a i preko tjedna se nađe koja pobožna duša, koja se dođe pomoliti i dati milostinju. Na sam Gospin dan 21. studenog, u njoj se nađu osim vjernika iz Sitna i ljudi od zavjeta iz susjednih sela: Dubrave, Srinjina, Tugara i Žrnovnice.
Sveti Nikola
Sveti Nikola
Nadmorska visina: 445 m
Ispod zaseoka Gajine (Lolići), na planinskom putu iz Sitnoga u Mijanoviće (Katiće) nalazi se ova mala kapela. Nedavno je i obnovljena i na sv. Nikolu (6. prosinca) k njoj dolaze hodočasnici iz okolnih mjesta. U ljeto 1998. okolna hrastova i borova šuma u potpunosti je izgorjela u velikom požaru, no kapela je ostala sačuvana.
Sveti Roko
Sveti Roko
Nadmorska visina: 590 m
Sveti Kuzma i Damjan
Sveti Kuzma i Damjan Sveti Kuzma i Damjan Sveti Kuzma i Damjan
Sveti Kuzma i Damjan
Nadmorska visina: 720 m
Na mosorskoj kosi iznad Sitna, koja zatvara udolinu Zagrađe, nalazi se kapela sv. Kuzme i Damjana. Ta starohrvatska kapela je prije nekoliko godina obnovljena i prema procjenama stručnjaka to je najstarija crkva u Sitnu, iz 9. stoljeća.
Gospe od začeća
Gospe od začeća Gospe od začeća
Nadmorska visina: 400 m

Smještaj | Povijest | Prezimena | Zanimljivosti | Telefoni | Linkovi | Posveta
Sitno - spomenak mista poljičkogVrh

sitno,poljica,crkve,kapele,kliment,klement,trojstvo,
luka,gospe,ivan,nikola,roko,kuzma,damjan