Linkovi Sitno - spomenak mista poljičkogEnglish
crvena1.gif (970 bytes) Smještaj
crvena1.gif (970 bytes) Povijest
crvena1.gif (970 bytes) Crkve
crvena1.gif (970 bytes) Prezimena
crvena1.gif (970 bytes) Zanimljivosti
crvena1.gif (970 bytes) Telefoni
crvena1.gif (970 bytes) Posveta
Linkovi vezani uz Sitno i Poljica

!!!VAŽNO!!!

The Poljica Principality: CroatiaStranice na kojima su opisane promjene granica naselja Grada Splita te iznesena dokumentacija vezana uz te promjene:

Poljički statut - Studia CroaticaBlog o događajima vezanima uz promjenu granica i uz inicijativu za povrat granica naselja Donje Sitno na povijesne katastarske granice:


Sv. Jure - zaštitnik Poljica

The Poljica Principality: CroatiaKratku povijest Poljica i neke zanimljive linkove vezane i uz Poljica možete pronaći na ovoj stranici:

Poljički statut - Studia CroaticaPoljički staut je preveden na španjolski jezik te ga, kao i pregled povijesti Poljica, možete naći na stranicama časopisa Studia Croatica:


Sv. Leopold Bogdan Mandić

             Sv. Leopold

Ovaj poljički izdanak, po pradjedu iz Zakučca, je uz svetog Juru suzaštitnik Poljica. Rođen je u Herceg Novom, na najjužnijem dijelu Dalmacije i na ulazu u "zaljev hrvatskih svetaca" -  Boku Kotorsku.

 

SV. LEOPOLD BOGDAN MANDIĆKratko predstavljanje ispovjednika i kapucina sv. Leopolda Bogdana Mandića na stranicana Hrvatske biskupske konferencije:

ST. LEOPOLD MANDIC The Saint of ConfessionST. LEOPOLD MANDIC The Saint of Confession. Stranica u Australiji.


Podstrana

        Podstrana

Donja Poljica u sadašnje vrijeme postaju značajno turističko odredište između Splita i Omiša. Na turističkim stranicama Dalmacije predstavljena su i dva poljička mjesta: Podstrana i Dugi Rat.

Dugi Rat

Dugi Rat


Zvonimir Mihanović

      Zvonimir Mihanović

Barka

Netaknuta i neodoljiva dalmatinska obala su njegova najveća inspiracija i najčešća tema njegovih umirujućih djela. Rođen je u Sitnu Donjem, a danas djeluje u Splitu, blizu njegovih omiljenih tema, Jadrana i 1242 jadranska otoka, otočića, hridi i grebena, te je cijenjen kao "suvremeni majstor realizma".

 

The Mihanovic Collection - The Art of Zvonimir MihanovicBiografiju i niz poznatih grafika pogledajte na službenim stranicama:

Zvonimir Mihanovic Tranquil scenes of the Adriatic Croatian coastline - E. S. LawrenceMihanovićev rad je temelj uspjeha galerije E. S. Lawrence proteklih nekoliko godine. Ovdje možete pogledati stranice galerije posvećene njegovom umjetničkom radu.

Prints of Zvonimir MihanovicKratku biografiju možete naći i na ovim zanimljivim stranicama.

Raznorazni linkovi

Dražen Petrović - Nets

          In Memoriam
Dražen Petrović 1964-1993

Dražen Petrović

  Hrvatski sportaš stoljeća

Rijetko osjetimo neizmjernu radost i ponos od kojih poteče i pokoja suza radosnica. Tog ljeta 1992. godine smo ipak imali razloga za veselje.
Tko može zaboraviti onaj kolovoski dan kada je, nekoliko sekundi prije zvuka sirene, kapetan krenuo u prodor, svjestan kako je to jedini put koji nas vodi u finale. Hrvatska je bila na nogama kada je stao na liniju za slobodna bacanja i pogodio oba šuta te nas odveo u povijest. Finale s Dream Teamom je bio desert koji smo svi pratili s uživanjem i ponosom.
Očekivali smo da će to biti početak zlatne niske uspjeha naše košarke, no koban udes na njemačkoj autocesti naglo nas je odvojio od vođe i lokomotive reprezentacije, ali i od velikog sportaša, čovjeka i uzora. Poslije Dražena više ništa nije ostalo isto. Njegov lik i dalje živi u srcima mnogih, a njegova upornost, predanost i poštenje već su ušli u legendu. Dražen je krajem 1999. godine proglašen za hrvatskog sportaša stoljeća. I kako kaže pisma...

Život leti, kapetane, mladost biži, a na srcu friži.
Dok nas s našeg kampanela i sad bude od Boga batude
Svoju su dobrotu ostavija svima
Nekoj novoj dici igru s Baldekina
.

Drazen Petrovic - Legendary Croatian Basketball PlayerSve o Draženu i njegovoj karijeri možete naći na stranicama koje košarkašu povećuje košarkaš:

-->>>> Drazen Petrovic <<<<--Emotivne i bogato uređene stranice posvećene Petru pronađite ovdje:

Draze Petrovic - hrvatski AmadeusJoš jedna stranica posvećena velikanu hrvatske i svjetske košarke, hrvatskom Amadeusu:

NBA history: Drazen PetrovicNa stranicama NBA lige možete vidjeti stranicu posvećenu Draženu i njegovoj karijeri:

New Jersey NetsPogledajte i uspomene na #3 koji je ostavio neizbrisiv trag u New Jersey-u:

 

... a dani se vrte
ka basket, ka srića
najlipšu si priču
o mladosti priča.

Wroclaw? Znate, ta utakmice vam sve govori o Draženu i o čovjeku kakav je bio. Hrvatska reprezentacija bi prošla kroz kvalifikacijske utakmice bez Dražena, ali nije ih htio propustiti nizašto. Imao je iščašen zglob, pa mu je i otac govorio da odmori nogu te se pripremi za Europsko prvenstvo. Ali dobio je stari dobri odgovor - Ne mogu, Aleksandar i Mirko će biti tamo i svi moji prijatelji. Ne mogu baš ja biti prvi koje se neće pojaviti.

Dražen je znao zašto ide u Poljsku. Sjećam se kada je govorio kako zna da će hrana i hotel biti slabe kvalitete. Preživjet ću deset dana, rekao je. Kada netko, kao Dražen, godinama živi luksuznim stilom života, te nadalje ima takav način razmišljanja... govori vam kakav je čovjek bio. Sve za hrvatsku reprezentaciju... za zemlju koju je volio.

ALEKSANDAR PETROVIĆ o zadnjoj Draženovoj utakmici


Goran Ivanišević

        Goran Ivanišević
pobjednik Wimbledona 2001.

Goran Ivanišević - pobjednik Wimbledona 2001. godine

Najpoznatiji Hrvat na svijetu, popularni "Zec", osvajač prve olimpijske medalje za neovisnu Hrvatsku. Bio je naš prvi veleposlanik, ponosno je nosio maramu s hrvatskim grbom. Emotivan, nestrpljiv i tvrdoglav darovao nam je mnogo radosnih trenutaka, ali i mnogo ljutnje. Dugo vremena je na ovoj stranici bila iskrena želja svih njegovih navijača: "Nadajmo se da će već sljedeće godine ostvariti svoju najveću želju, osvojiti Wimbledon.", a u srpnju 2001. godine se konačno i ostvarila!

09.07.2001. Dan za povijest, dan kada je Goran osvojio Wimbledon i svoju pobjedu posvetio Draženu.

 

Goran IvanisevicGoran ima i svoju službenu web stranicu na kojoj možete pronaći sve što vas zanima o njemu:

Goran OnlineSjajna stranica Goranove obožavateljice iz Škotske. Pogledajte!

Jukka's Goran site   Stranica u Finskoj posvećena, kako kaže njen autor, "vjerojatno najboljem tenisaču na svijetu":

 

"Moj najveći problem je da uvijek igram protiv pet suparnika: suca, publike, hvatača lopti, terena i sebe sama."

Goran Ivanišević


Toni Kukoč

             Toni Kukoč

U Europi su ga zvali Pink Panther, oduševljavao je svojom lucidnošću i inteligencijom. Splitu je podario tri naslova europskog klupskog prvaka u košarci, osvojio je dva olimpijska srebra, naslov svjetskog prvaka i niz priznanja u Hrvatskoj i Europi. Godine 1992. stigao je trenutak kada je bio spreman krenuti u domovinu košarke. Došao je u Chicago Bullse, dobio nadimak The Croatian Sensation i dohvatio vrhunac, osvojio je tri puta zaredom naslov svjetskog klupskog prvaka. Nova sezona NBA lige je njegova velika prilika da napokon zaigra na All Star utakmici. Karijeru u NBA je nastavio igrajući za Philadelphia 76's i Atlanta Hawks, a trenutno je u Milwaukee Bucksima. Još dok je nastupao u Europi uočio ga je anonimni Amerikanac, koji je nekoliko godina proveo u Europi. Negdje usput je vidio i Tonija, te je nekoliko godina kasnije, kad se vratio kući u Bronx, pričao prijateljima o čovjeku kojeg je sreo u Europi, čovjeku koji će kasnije doći u Chicago Bullse. Imao je samo jednu poruku..."He plays like a brother". Treba li bolji kompliment...

 

Ultimate Website for Fans of Toni Kukoc -- #7 -- Chicago BullsNeslužbenu stranicu Kukijeva kluba obožavatelja, s mnogo informacija pogledajte ovdje:

Toni Kukoc, the Pink Panther, WebsiteWeb stranice posvećene Pink Pantheru (slike, bilješke, citati, linkovi...):

Playerfile: Toni KukocNa stranicama NBA lige možete vidjeti Kukočevu statistiku u NBA i njegov igrački profil:


Hrvatska

            Hrvatska

Republic of CroatiaSlužbene stranice Republike Hrvatske - Dobrodošli u Hrvatsku:

Croatia Net: EntranceBogate i informativne stranice posvećene zemlji s tisuću otoka:

Croatian national tourist boardSlužbene web stranice Hrvatske turističke zajednice - dobrodošli: 


Dalmacija - Brela

             Dalmacija

Dalmatia Touristic PagesTurističke stranice Dalmacije s mnoštvom informacija i slika. Na njima možete pronaći i informacije o poljičkim mjestima, Podstrani i Dugom Ratu:

Dalmacija on-lineJoš jedna turistička stranica s aktualnim informacijama iz Dalmacije:

The Thousand Islands of the Croatian AdriaticŠto ljepše možete poželjeti od priče o zemlji s tisuću otoka, priču o zavođenju kojem rijetki mogu odoljeti. Zrcalne stranice su dostupne i u Njemačkoj.


MEDIJI i SPORT:

SLOBODNA DALMACIJA, hrvatske nezavisne novinePrvi broj Slobodne Dalmacije je tiskan u sitanjskom dijelu Mosora, sredinom drugog svjetskog rata.

Hrvatska radiotelevizijaNa stranicama Hrvatske radiotelevizije možete slušati program Radio Splita.

HNK Hajduk - SplitMajstori s mora, spli'ski bili. Desetljećima je bila boja simbol Splita i Dalmacije.


Grb Omiša

     Dalmatinske klape

Kada bi se, nakon teška dana, motike spremile u konobe ili izvadile mriže iz mora, prijatelji bi se sastali u konobi ili pored mora i pjesma bi potekla. Upravo ta pjesma predstavlja cijelu pisanu povijest. Koliko je zapravo stara prva klapa u Hrvata? Stara je koliko je staro prvo prijateljstvo i srodne duše iz čijih je srca potekla pjesma...

Saša Alfirev

 

Dalmatinske klape i festival u OmišuAutor ovog kratkog odlomka uređuje izvanrednu stranicu posvećenu klapama, klapskom pivanju i Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Smještaj | Povijest | Crkve | Prezimena | Zanimljivosti | Telefoni | Posveta
Sitno - spomenak mista poljičkogVrh

sitno,poljica,leopold bogdan,dugi rat,podstrana,zvonimir mihanovic,drazen petrovic,
goran ivanisevic,toni kukoc,croatia,hrvatska,dalmacija,dalmatia,klape